Tvoříme pevný základ pro život

Sanitační řád

Školní jídelny odl. prac. Sokolovská 602/30, odl. prac. Tř. Družby 1338, Karviná-Nové Město
Školní jídelna ZŠ a MŠ Dělnická, Karviná, odl. prac. Sokolovská 602/30, Karviná-Nové Město zajišťuje stravování dětí a závodního stravování zaměstnanců mateřské školy.

 Organizace provozu školní jídelny

Provoz školní jídelny ( dále ŠJ ) je zajišťován následujícími pracovníky:
vedoucí ŠJ, kuchařka,pomocná kuchařka.

Vedoucí ŠJ

Řídí školní jídelnu, zodpovídá za její provoz, za dodržování norem, vyhlášek a veškerých platných předpisů. Pečuje o kvalitu stravy, zásobování potravin a plynulý chod ŠJ. Vede základní evidenci a je zodpovědná za bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Je bezprostředním nadřízeným pracovníkům ŠJ, rozvrhuje jejich pracovní dobu tak, aby vyhovovala provozu a organizuje jejich práci. Přímým nadřízeným vedoucí ŠJ je zástupkyně pro věci ekonomické ZŠ Dělnická.

Náplň práce a povinnosti vedoucí ŠJ

  • Při péči o kvalitu stravy
    • sestavuje jídelní lístek,
    • dbá o to, aby pokrmy byly upraveny včas, v odpovídajícím množství, kvalitě, teplotě a za dodržení hygienických požadavků.
  • Při péči o zásobování
    • spolu s kuchařkou objednává a obstarává veškeré potraviny,
    • spolu s kuchařkou odpovídá za kvalitativní a kvantitativní přejímku zboží, za správné skladování potravin a předmětů,
    • provádí kontroly nezávadnosti uskladnění potravin a surovin,
  • Pří péči o plynulý chod
    • odpovídá za technický stav a údržbu stravovacího zařízení,
    • organizuje práci podřízených pracovníků,
    • zajišťuje plynulý výdej pokrmů.
  • Při vedení jednotlivé evidence
    • vede kartotéku stravovaných,
    • vede skladovou evidenci,
    • vede a spravuje inventář kuchyně a jídelny.
  • Při péči o bezpečnost a zdraví při práci :
    • dbá o dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů,
    • instruuje pracovníky o zacházení se stroji a dalším vybavení a o hygienických          zásadách práce ve stravovacích zařízení,

Kuchařky

Náplň práce a povinnosti kuchařky:

  • dodržuje veškeré technologické postupy při výrobě jídel,
  • vypisuje výdejku potravin,
  • samostatné přijímaní a vyřizování objednávek potravin a masa,
  • samostatné vyřizování reklamací,
  • provádí samostatně kvantitativní a kvalitativní přejímku zboží, skladování zboží v lednicích,
  • připravuje a vydává běžné druhy jídel, teplé a studené kuchyně,
  • připravuje odpolední svačinu do tříd,
  • společně s pomocnou kuchařkou se podílí na úklidu prostor školní jídelny,
  • čistí okna ve ŠJ,
  • myje nádobí po obědě
  • obsluhuje kuchyňské stroje na výrobu pokrmů, chladicí zařízení,
  • pečuje o vysokou úroveň školního stravování, spolu s vedoucí jídelny vypracovává jídelníčky,
  • zásadně dodržuje hygienické předpisy a hygienu výživy,
  • dodržuje bezpečnostní předpisy,
  • sleduje nové trendy v oblasti racionální výživy,
  • provádí komplexní úklid po malířích v objektu školní jídelny
  • dbá na dodržování pracovního řádu, pracovní doby, pracovní náplně, sanitačního řádu,

vedoucí školní jídelny upozorní na závady a nedostatky, které se při její práci vyskytnou.

Náplň práce a povinnosti pomocné kuchařky:

  • provádí běžný úklid prostor ŠJ, vynáší odpadky, provádí dezinfekci a sanitaci dle sanitačního řádu, denně vyměňuje utěrky,
  • provádí pomocné práce při výrobě jídel a moučníků, např, sběr, mytí a čištění nádobí, obsluhuje kuchyňské strojky,
  • připravuje suroviny k výrobě jídel a moučníků, provádí jednoduché práce při jejich výrobě, např. příprava ovoce ke zdobení, krájení hotových výrobků,
  • připravuje a vydává nealkoholické nápoje,
  • vyrábí polévky a přílohy k hlavním jídlům,
  • připravuje jídlo na talíř,
  • udržuje pořádek a čistotu ve svěřeném objektu,
  • provádí komplexní úklid po malířích v objektu školní jídelny,
  • čistí okna ve ŠJ,
  • myje nádobí po svačinkách a po obědě, obsluhuje myčku nádobí,
  • obsluhuje kuchyňské stroje na výrobu pokrmů, chladicích zařízení,
  • pečuje o vysokou úroveň školního stravování,
  • dodržuje hygienické předpisy a hygienu výživy,
  • dbá na dodržování pracovního řádu, pracovní doby, pracovní náplně, sanitačního řádu,
  • vedoucí školní jídelny upozorní na závady a nedostatky, které se při její práci vyskytnou.

Organizace práce ve školní jídelně

Činnost ŠJ se řídí druhem a množstvím pokrmů, které je třeba připravit podle jídelního lístku a počtu strávníků.

Předcházející den lze přebrat rýži, namočit luštěniny apod. Denní režim prací začíná vypočtením  množství potřebných surovin, vydáním potravin ze skladu, kontrolou pracovníků a rozdělením práce.

Za přípravu jídel bezprostředně odpovídá kuchařka. Jídlo musí být dokončeno těsně před výdejem, doba výdeje nesmí přesáhnout 1 hodinu od dokončení tepelné úpravy. Na třídách musí být připraveno před výdejem hotových pokrmů stolní nádobí a nerez příbory, dokonalé čisté a neotlučené.

Nevydané pokrmy se nesmí použít příští den. Nespotřebované potraviny uloží vedoucí kuchařka do příručního skladu nebo je vrátí do skladu potravin.

  • Časový rozvrh přípravy a podávání jídel

Ve školní kuchyni jsou připravovány pouze obědy pro děti a zaměstnance mateřské školy.

Pro zajištění plynulého provozu kuchyně je třeba zabezpečit příchod zaměstnanců ve vazbě na počet připravovaných porcí hlavního i vedlejšího jídla, strukturu jídelníčku, zásobování, počet podávaných denních jídel.

Časový rozvrh jednotlivých úkonů :
konec vaření obědů: 11,10 hod
výdej jídel: 11,15 – 12,10 hod
denní úklid: průběžně

Likvidace odpadků

  • Odpadky neorganického původu
    • např. obaly zboží, jsou ukládány do speciálních nádob a následně jsou přemístěny do kontejneru na odvoz odpadků.
  • Odpadky organického původu
    • likvidace do výlevky,

Sanitační řád

V kuchyni a přilehlých prostorách je prováděn běžný denní úklid, velký úklid jedenkrát měsíčně a generální úklid nejméně jedenkrát ročně. Za hygienický stav zařízení, provádění sanitace, ochranné desinfekce a deratizace zodpovídá vedoucí ŠJ.

  • Popis úklidových prací v jednotlivých termínech:
  • Denně:
    • větrání
    • odstranění vzniklé nečistoty na dlaždicích,
    • běžný úklid pracovních ploch,
    • stroje a strojní zařízení vždy po skončení práce ( i několikrát denně ),
    • umýt stoly a umyvadla v kuchyni, sifony důkladně propláchnout vodou,
    • otřít prach ze všech volně dosažitelných míst,
    • vytřít podlahy, dbát na čistotu a dezinfekci mopu,
    • likvidace kuchyňských odpadků – průběžně i několikrát denně,
    • vymýt a dezinfikovat výtah – i několikrát denně,
    • mýt podávací plochu – i několikrát denně,
    • dezinfikovat pomůcky na čištění – hadry, houby, kartáče, apod.
  • Jedenkrát týdně:
    • vnitřní stěny chladících a mrazicích zařízení s následnou desinfekci,
    • regály a skříně na potraviny, šuplíky,
    • dbát na doplňování papírových utěrek a tekutého mýdla,
    • dezinfekce klik u dveří,
    • výměna ochranných oděvů ( podle potřeby i častěji)
  • Jedenkrát za měsíc
    • kontrola záruk u potravin
    •  úklid skladu potravin
    • odmrazení a vymytí mrazáků
  • Jedenkrát za čtvrtletí
    • mytí oken.

NÁSTAVBA ODBORNÝCH UČEBEN ZŠ A MŠ DĚLNICKÁ

Termín 4/2018 – 6/2019
Více informací o projektu naleznete zde.

KDY, KDO, KDE…

KDY JE VÝLET A KDY PRÁZDNINY? NEČEKEJTE NA PAPÍR ZE ŠKOLY, MÁME ONLINE KALENDÁŘ

Organizace školního roku

  • 3. 9. 2018 (po) zahájení školního roku
  • 28. 9. 2018 (pá) státní svátek
  • 26. 10. 2018 (po) Projektový den – České století
  • 28. 10. 2018 (ne) státní svátek
  • 29. - 30. 10. 2018 (po, út) podzimní prázdniny
  • 17. 11. 2018 (so) státní svátek
  • 22. 12. 2018 (so) - 2. 1. 2019 (st) vánoční prázdniny
  • 3. 1. 2019 (čt) zahájení vyučování
  • 25. 1. 2019 (pá) ples školy
  • 31. 1. 2019 (st) konec 1. pololetí školního roku
  • 1. 2. 2019 (pá) jednodenní pololetní prázdniny
  • 11. 2. - 15. 2. 2019 jarní prázdniny
  • 13. 3. 2019 zkoušky Cambridge (škola – náhradní vyučování)
  • 1. 3. 2019 (pá) podání přihlášek na SŠ
  • 2. 4. - 3. 4. 2019 (út, st) zápisy do 1. tříd
  • 18. 4. - 19. 4. 2019 (čt, pá) velikonoční prázdniny
  • 22. 4. 2019 (po) Velikonoční pondělí
  • 1. 5. 2019 (st) Svátek práce
  • 2. 5. - 3.5. (čt, pá) ředitelské volno (nástavba)
  • 8. 5. 2019 (út) Den vítězství
  • 28. 6. 2019 (pá) konec 2. pololetí školního roku
  • 1. 7. - 31. 8. 2019 hlavní prázdniny
  • 2. 9. 2019 (po) zahájení školního roku 2018/19
  • žákovské knížky
  • omluvenky
  • pro žáky od 4. ročníku naší školy

 

Přihlaste se do aplikace zde.

JÍDELNÍČEK

SMART CLASS

přihlášení žáků do jazykové laboratoře Robotel

ZE ŠKOLY / Z DOMOVA

přihlášení pedagogů do jazykové laboratoře Robotel

ZE ŠKOLY / Z DOMOVA

FACEBOOK